Taky milujete polévky, které dokonale nahradí celé hlavní jídlo? Skvěle chutnají, zasytí, a ještě víc si je vychutnáte následující den (až se pořádně sladí a spojí všechny suroviny)? Pak jste tu rozhodně správně! Slibuju vám, že na moji čočkovou se druhý den zaručeně budete těšit.
„Čočkovku“ máte hotovou za chvilku a nakrmíte s ní klidně celý regiment. Hlavní složkou je červená čočka, která je zdravá a plná bílkovin. Další použitá zelenina obsahuje vitamíny a vlákninu, která v naší středoevropské stravě často velmi chybí.
Další výhodou této polévky je, že je tak trochu jako dort pejska a kočičky. Můžete si do ní přidat v podstatě cokoliv, co máte rádi, a nic na ní nezkazíte. Právě naopak :-).
Tak jdeme na to!
1) V hrnci rozehřejte olej. Přidejte cibuli, jarní cibulku a na mírném plameni nechte pomalu zesklovatět.
2) Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, kurkumu, protlak, a chilli. Nechte chvilinku orestovat.
3) Přijdete sterilovaná rajčata, propláchnutou čočku, vývar nebo vodu a veškeré další koření.
4) Vařte přibližně půl hodiny, v případě potřeby přilévejte vodu. Pozor na červenou čočku — docela ráda se rozvařuje, proto ji raději kontrolujte a ochutnávejte :-).
5) Nakonec dochuťte solí, přidejte cukr nebo javorový sirup.
6) Pokud máte raději hladší polévky, můžete po vyjmutí koření část polévky rozmixovat tyčovým mixérem.
7) Podávejte s pečivem a můžete přidat i tvrdý sýr, semínka nebo cokoliv, co máte rádi :-).
Dobrou chuť!