Karanténa a líná neděle. Říkáte si, co by asi tak mohly mít společného? Bez jakéhokoliv zlehčování situace jsou to právě cibulové housky. Protože v neděli ráno se u nás obvykle nikomu (minimálně dříve) nechtělo do obchodu, ale touha po křupavém pečivu byla silnější. A tak jsme se z vyhřáté postele přemístili rovnou k válu. Uplácat si housky. Křupavé, voňavé — ty, co nejlépe chutnají ještě teplé. Droždí „nedroždí“. No a přesně takhle vznikl i tento recept. Díky velké chuti, lenosti opouštět teplo domova a…absenci droždí :-).
Vzpomněla jsem si na něj zrovna nedávno. Když nám docházelo pečivo, poslední droždí jsme použili na domácí chleba před pár dny a výlety do obchodu jsme omezili na úplné minimum. Jsem za to moc ráda, protože chutnají opravdu skvostně.
Uvidíte, že si je zamilujete také — droždí, „nedroždí“ :-).
Nejprve si připravte cibulku, kterou nakrájejte na malé kostky. Do malé pánvičky si poté dejte rozehřát olej. Přidejte nakrájenou cibulku a orestujte ji dozlatova. Poté k ní přidejte cukr a společně míchejte ještě asi dvě minuty. Nakonec nechte vychladnout.
Poté se vrhněte na houstičky. Troubu si předehřejte na 180 °C a přivte si plech, který vyložte pečícím papírem. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a vychlazené změklé máslo. Ručně vypracujte, přidejte cibulku a nahrubo nastrouhaný sýr podle chuti. Nakonec přilejte mléko a vše promíchejte. Poté už jenom tvarujte (pomáhám si malým množstvím hladké mouky) kuličky velikosti cca menšího míčku. Na plechu je nedávejte příliš blízko k sobě, protože ještě „vyrostou“. Nakonec pomažte vajíčkem, posypte semínky a pečte přibližně 15 minut.
Dobrou chuť!