NUTRIMAGAZÍN

...vše co potřebujete vědět o výživě a potravinách

Pečivo bez droždí: Cibulové housky, které si zamilujete

Pečivo bez droždí: Cibulové housky, které si zamilujete

Karanténa a líná neděle. Říkáte si, co by asi tak mohly mít společného? Bez jakéhokoliv zlehčování situace jsou to právě cibulové housky. Protože v neděli ráno se u nás obvykle nikomu (minimálně dříve) nechtělo do obchodu, ale touha po křupavém pečivu byla silnější. A tak jsme se z vyhřáté postele přemístili rovnou k válu. Uplácat si housky. Křupavé, voňavé — ty, co nejlépe chutnají ještě teplé. Droždí „nedroždí“. No a přesně takhle vznikl i tento recept. Díky velké chuti, lenosti opouštět teplo domova a…absenci droždí :-).

Vzpomněla jsem si na něj zrovna nedávno. Když nám docházelo pečivo, poslední droždí jsme použili na domácí chleba před pár dny a výlety do obchodu jsme omezili na úplné minimum. Jsem za to moc ráda, protože chutnají opravdu skvostně.

Uvidíte, že si je zamilujete také — droždí, „nedroždí“ :-).

Bez čeho se cibulové housky neobejdou:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g sýru (eidam, čedar)
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vajíčko na pomazání
  • sezamová semínka (případně jiná semínka)
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička třtinového cukru
  • olivový olej

Jak připravit cibulové housky:

Nejprve si připravte cibulku, kterou nakrájejte na malé kostky. Do malé pánvičky si poté dejte rozehřát olej. Přidejte nakrájenou cibulku a orestujte ji dozlatova. Poté k ní přidejte cukr a společně míchejte ještě asi dvě minuty. Nakonec nechte vychladnout.

Poté se vrhněte na houstičky. Troubu si předehřejte na 180 °C a přivte si plech, který vyložte pečícím papírem.  V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a vychlazené změklé máslo. Ručně vypracujte, přidejte cibulku a nahrubo nastrouhaný sýr podle chuti. Nakonec přilejte mléko a vše promíchejte.  Poté už jenom tvarujte (pomáhám si malým množstvím hladké mouky) kuličky velikosti cca menšího míčku. Na plechu je nedávejte příliš blízko k sobě, protože ještě „vyrostou“. Nakonec pomažte vajíčkem, posypte semínky a pečte přibližně 15 minut.

Dobrou chuť!

 

cibulové housky bez droždí

cibulové housky bez droždí

cibulové housky bez droždí

cibulové housky bez droždí

cibulové housky bez droždí

 

NUTRIMAGAZÍN NA INSTAGRAMU

Sledujte náš příběh