Nevím, jak vy, ale já mám zimu ráda. Akorát by mohla být trošku kratší. Třeba přes Vánoce a prvních 14 dní v lednu :-). V únoru, kdy je v Česku většinou zima v posledních letech největší, pak s pravidelností sahám po polévkách. Poctivých, hustých a krémových. Na snídani, oběd a klidně i večeři. A vydrží mi to obvykle až do konce března :-).
Dnes pro vás mám svého oblíbeného zástupce — krémovou pórkovou polévku. Opakuju to pořád, ale hlavní prioritou u většiny receptů, které publikujeme na Nutrimagazín je jednoduchost přípravy, kvalita suroviny, vyvážené složení a především chuť.
Pórková polévka je proto ideálním zástupcem. A dobrou zprávou je, že většinou chutná i lidem, kteří pórek v syrovém stavu nemají rádi. Po uvaření totiž ztratí typickou palčivou chuť a naopak lehce zesládne.
Pórek sám o sobě je nutričně hodnotná potravina, která rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Je skvělým zdrojem vitamínu C, železa, draslíku, vápníku, vlákniny či kyseliny listové. Obsahuje probiotika, které napomáhají zdravému trávení a působí také antioxidačně. Za syrova z něj samozřejmě vytěžíte víc než v uvařené formě, kdy dochází především ke ztrátám hodnotných látek, ale i tak vašemu organismu rozhodně prospěje.
Bílou část pórku nakrájejte na kolečka. V hrnci si mezitím rozpustťe máslo. Pórek nechte na másle opékat dokud nezměkne.
Poté zalijte vývarem a přidejte na kolečka nakrájenou zelenou část pórku, na kostky nakrájené brambory, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vařte přibližně 20, minut dokud nebudou brambory měkké.
Nakonec přidejte smetanu a celou polévku rozmixujte tyčovým mixérem — buď jenom částečně nebo úplně do hladka. Osolte a opepřete podle chuti.
TIP: Polévku můžete podávat s krutony či pečivem. Pokud chcete, aby polévka byla „echt“ výživná a dodat trošku bílkovin, můžete do ní ještě klidně zavařit rozmíchané vajíčko.
Tak dobrou chuť!