Avokádo je potravina, která vyniká v mnoha ohledech. Prvním z nich je už samotné zařazení. Ať je to jakkoliv překvapivé, nejedná se o zeleninu, nýbrž o ovoce. Dalším je bezesporu jeho složení. Na rozdíl od jiných druhů ovoce u něj totiž nepřevládají sacharidy, ale tuky. Právě jeho složení z něj dělá doslova poklad pro váš jídelníček.
Avokádo má hruškovitý tvar, uvnitř velkou pecku a hrubou slupku, která připomíná krokodýlí kůži. Pochází ze Střední Ameriky (některé údaje uvádí Mexiko). Kromě USA je v současné době hojně pěstováno také ve Španělsku či Řecku, odkud se k nám nejčastěji dováží.
Co se týká složení, má avokádo na svém kontě jenom samá pozitiva. Vyznačuje se zejména vysokým obsahem tuků, které tvoří až 80 % celkového složení. Ale rozhodně žádnou paniku! Právě naopak. Jedná se o velmi cenné rostlinné tuky, které jsou převážně složeny z nenasycených mastných kyselin (60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin), které jsou navíc v ideálním poměru pro váš organismus. Další výhodou je také to, že avokádo většinou konzumujeme syrové a obsažené tuky tedy nepodléhají žádným tepelným změnám. To dělá z avokáda opravdu ideální zdroj tuků jak v rámci klasické stravy, tak také pro vegetariány či vegany.
Kromě toho je avokádo také skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů E, B a C, minerální látek – draslík, měď,magnesium, fosfor a obsahuje blahodárné antioxidanty a přírodní barviva. Zkrátka takový zelený zázrak.
Popularita a všeobecná oblíbenost avokáda samozřejmě neunikla pozornosti vědců, kteří jej podrobili mnoha studiím. Řada z nich jednoznačně potvrdila pozitivní vliv pravidelné konzumace avokáda v boji proti civilizačním onemocněním. Dnes můžeme s jistotu říct, že avokádo napomáhá snižování inzulínu v krvi, posiluje mentálních schopností a duševní zdraví, podporuje správné srdeční činnosti a mnoho dalšího.
Dnes už avokádo najdeme ve většině obchodních řetězců. Celosvětově existuje celkem 15 druhů , u nás však běžně seženeme pouze 2. Jsou jimi odrůdy Hass a Fuerte. Odrůda Hass je hnědá až hnědo-fialová, Fuerte je neopak výrazně zelené a má pravidelnější hruškovitý tvar. A jak postupovat při výběru avokáda, abyste si domů místo nutriční bomby nepřinesli spíš shnilou hrušku?
Při výběru byste měli dbát v první řadě o to, aby váš vybraný kousek měl krásnou tmavě zelenou či fialovou barvu (klidně až do hněda) a zároveň, aby na sobě neměl neměl žádná promáčknutá místa a jiná viditelná poškození. Pokud jej lehce zmáčknete, mělo by být pružné, ale přitom poddajné.
Avokádo můžete použít jak pro studenou, tak pro teplou kuchyni. Lze z něj vytvořit řadu chutných pokrmů – ať už výborné smetanové omáčky na těstoviny, sladké pudinky, vynikající polévky nebo různé druhy studených omáček. Průmyslově se z avokáda vyrábí alkoholické nápoje a známá mexická omáčka guacamole.
Můj nejoblíbenější avokádový recept vám prozradím v dalším článku. Uhodnete jaký to bude :)?