Měli jste doma taky nějaké slavnostní jídlo? Takové to, co se jedlo na jen oslavách nebo opravdu vyjímečně v neděli? U nás to byl právě tento recept na domácí švěj žužu. Jeho původní verzí je čínského jídlo shuizhurou, které se v minulosti připravovalo z hovězího masa.
Ani nevíte, jak jsem se na něj vždycky těšila. Holt jsem k Asii a asijskému jídlu nejspíš tíhla už odmala a určitě jsem od mala milovala kari!
Oproti původnímu čínskému receptu ten náš domácí hodně upravila už maminka, další úpravy jsem pak potupem času provedla ještě já :). Proto si ho dneska dáváme spíš s dobrou rýží než s hranolkama, spíš přidáváme kurkumu než kari a určitě nepřidáváme solamyl! :-).
Jak náš domácí recept na nejčastěji kuřecí šve žužu chutná můžete vyzkoušet sami. Je to super jednoduché jídlo plné bílkovin, které si určitě zamilujete stejně jako my :-).
Jo a doufám teda, že to pravé shuizhurou vyzkouším někdy přímo v Číně! I když si ho nejspíš nebudu umět objednat :-).
Jdeme na to!
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme vejce, kukuřici a veškeré další ingredience. Důkladně zamícháme ve větší míse. Poté přendáme do krabičky s víkem. Celou budoucí dobrotu dáme ideálně přes noc marinovat do lednice. Pokud je oslava nebo neděle už za dveřmi, nechte marinovat aspoň 4 hodiny :-).
Maso restujeme na středním ohni dokud není měkké, časově zhruba 20 minut. V případě potřeby přidáme sůl, pepř nebo ještě další dávku kurkumy. Pokud by vám maso přišlo málo aromatické přidejte případně podle chuti ještě trochu sójovky.
Jako příloha je jasná volba dobrá rýže. Třeba jasmínová je fakt úžasná. A dobře k tomu ladí i ty hranolky, ale znáte to, na začátku února by člověk ty předsevzetí měl ještě asi ještě chvilku plnit, ne?
Přeji Vám dobrou chuť 🙂