NUTRIMAGAZÍN

...vše co potřebujete vědět o výživě a potravinách

Přílohy jako součást vyvážené stravy?

Přílohy jako součást vyvážené stravy?

Přílohy tvoří (nebo by měly tvořit) největší podíl sacharidové složky v rámci celodenního příjmu. Obecně by podle výživových doporučení měly sacharidy tvořit cca 55 % denního příjmu, tedy více než polovinu. Jak je to ale s jejich konzumací v rámci zdravého životního stylu?

Chceš zhubnout? Vyřaď přílohy!

Kdo se někdy pokoušel zhubnout určitě ho neminuly názory typu „pokud nevypustíte přílohy nikdy nezhubnete“, „zákaz příloh po 17. hodině“ a podobně. Možná jste také slyšeli o velmi populární paleo stravě, která například přílohy klasického typu úplně vypouští a lidi při jejím dodržování opravdu hubnou.

Jak to tedy ve skutečnosti s přílohami je?

Zcela vynechat přílohy bude mít, z logiky věci, minimálně v prvních pár týdnech za následek výraznější úbytek na váze. Z dlouhodobého hlediska však není tento postup vhodný. Výrazný úbytek sacharidů totiž znamená zvýšenou únavu, rozladěnost a důsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Znáte to, co si nejvíc odpíráme, po tom nejvíce toužíme. Takže ve výsledku si ty přílohy stejně dřív nebo později dopřejeme a pak získáme jenom parádní jojo efekt a pár kileček navíc.

Já si osobně myslím, že každý extrém je škodlivý. Nic se nemá přehánět. Proto u příloh (možná zde více než u čehokoliv jiného) platí, že záleží především na druhu, množství a úpravě. Přílohy své místo v jídelníčku vždycky měly a budou mít, jenom je potřeba se trošku zamyslet a správně vybírat.

přílohy

Není 100 g jako 100 g

Velikost porce, kuchyňská úprava a glykemický index. Tyto tři aspekty by vás v souvislosti s volbou přílohy měly zajímat především.

Co se týká velikosti porce, je doporučeno cca 100-120 g přílohy/jídlo. Dalšími aspekty pro snížení/zvýšení množství je věk, váha a fyzická aktivita.

Pro orientaci můžete mrknout na energickou hodnotu nejhojněji používaných příloh (přepočteno na kj/100g):

  • bramborák 2090
  • topinka na tuku 1800
  • rýžové chlebíčky 1590
  • kuskus 1570
  • jáhly 1530
  • rýžové nudle 1520
  • křehký chléb 1500
  • jasmínový rýže 1500
  • těstoviny syrové 1520
  • pšeničný bulgur 1510
  • pohanka 1450
  • polenta 1470
  • bageta s bylinkovým máslem 1300
  • hranolky smažené 1220
  • krokety smažené 1110
  • chléb toastový bílý 1090
  • chléb toastový tmavý 1010
  • chléb pšeničný 1000
  • bílý rohlík 1050
  • houskový knedlík 1030
  • bramborový salát s majonézou 800
  • chléb žitný 740
  • bramborový knedlík 720
  • gnocchi 650
  • těstoviny vařené průměr 600
  • bramborové hranolky nasucho pečené v troubě 550
  • špagety z tvrdozrnné pšenice vařené 550
  • natural rýže vařená 540
  • bílá rýže vařená 520
  • vařené luštěniny 440
  • bramborová kaše 310 (záleží na množství másla a zvoleném druhu mléka)
  • vařené brambory 290

Z výčtu je patrné, že brambory, luštěniny, rýže, či kuskus představují ideální volbu přílohy. Také je z něj možné snadno odvodit ideální způsob kuchyňské úpravy – tím je vaření ve vodě či v páře. Dále je potřeba vzít v potaz také to, že 100 g brambor nebude ve výsledku co do množství na talíři stejně jako 100 g kuskusu.

přílohy

Glykemický index až na prvním místě

Co se týká glykemického indexu, je ideální vybírat přílohy s jeho nízkou hodnotou. Po konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem dochází k postupnému vyplavování glukózy do krve a tedy i k dlouhodobějšímu pocitu nasycení. Je na místě ještě doplnit, že glykemický index se vždy sníží, pokud danou přílohu doplníme o potraviny obsahující cukry a tuky (takže třeba vařené brambory, maso a zelenina = ideál).

Níže pro přehled přílohy a jejich glykemické indexy:

  • jasmínová rýže 109
  • bageta 95
  • hranolky 95
  • předvařená rýže v sáčku 90
  • brambory pečené 85
  • bramborová kaše 70
  • chléb světlý 70
  • brambory ve slupce 65
  • špagety 65
  • celozrnný chléb 65
  • kuskus 65
  • pohanka 65
  • rýže basmati 58
  • tmavý celozrnný chléb 53
  • bramborové knedlíky 52
  • brambory vařené 50
  • rýže neloupaná 50
  • pohankový chléb 47
  • cizrna 33
  • fazole 29
  • čočka 26
  • hrách 22

Zlaté přílohové pravidlo

Na závěr si dovolím opět připomenou své oblíbené pravidlo, které je podle mě obecně platné a účinné. Slouží pro základní orientaci napříč celým zdravým stravováním :-). Jedná se o pravidlo zdravého talíře – 1/2 talíře zeleniny, 1/4 talíře bílkoviny (maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky) a konečně – 1/4 talíře příloha :-). Dobré je také pamatovat na to, že sacharidy v podobě přílohy je ve větším množství nejlepší zařazovat ideálně v první polovině dne, v té druhé potom postupně ubírat a nahrazovat je zeleninou.

Takže je to nakonec docela jednoduché ne? 🙂

Pokud by vás detailněji zajímalo, jak je to konkrétně s pečivem – jestli jíst či nejíst, mrkněte na dřívější článek v odkazu.

Prozradíte mi v komentářích, jak to máte s přílohami vy? Jíte normálně, neřešíte vůbec nebo přesně naopak?

NUTRIMAGAZÍN NA INSTAGRAMU

Sledujte náš příběh