Pokud jste taky jedním z těch, kteří tvrdí, poctivá polévka nikdy nemůže omrzet, pak jste tady správně. Já si to totiž myslím stoprocentně :-). A proto je vařím často. Vlastně téměř nepřetržitě.
Naštěstí to máme doma s polévkami všichni podobně. M-i-l-u-j-e-m-e-j-e :-).
Na jejich přípravu zásadně používám ten největší hrnec, co doma mám. Jednak protože je máme fakt rádi a hlavně – nejlepší jsou vždycky na druhý den :-). Až se krásně uleží a propojí se všechny chutě…. Bájo!
Základ mých polévek vždycky tvoří hódně zeleniny, máslo, poctivý vývar, nějaká ta luštěnina kvůli bílkovinám a koření. Pokud to jenom trochu jde, a recept to striktně nevyžaduje, nikdy polévky nezahušťuju moukou. Radši přidám o trošku více mé milované zeleniny :-).
Polévka je vlastně takové ideální jídlo. Krásně zasytí, člověk se jí nepřejí a nabízí hodně prostoru k experimentování.
Dnešní recept je inspirován klasickou čočkovou polévkou. Samozřejmě je vytuněná o kopu zeleniny a dalšího koření. Klidně přidejte i nějakou další zeleninu nebo luštěninu, kterou máte rádi. Polévku tím určitě nezkazíte.
Příprava trvá o trošičku déle, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Když si uvaříte vývar den předem a namočíte čočku alespoň na 2 hodinky do vody, bude to nakonec vcelku rychlá kulinářská záležitost :-).
Úplně na začátek je potřeba si připravit vývar. Já si ho obvykle připravuju o den dříve nebo pár hodin před samotnou přípravou polévky. Důležité je nezapomenout :-). Vývar samozřejmě s ohledem na to, jaký druh masa/kosti zvolíte je potřeba vařit minimálně 2 hodiny.
Pak si rozehřejte pánev a na másle orestujte cibuli a pórek, přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Vše dohromady orestujte a přidejte rajčata z plechovky (či čerstvá), čočku, kterou jste si dopředu namočili a nakonec prolisovaný česnek. Pak nechce ještě chvilku projít teplem na mírném ohni.
Poté přilijte vývar. Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte provensálské koření. Poté vařte asi ještě 30 min, aby se chutě krásně spojily. Při konci ještě nakrájejte uvařené maso z vývaru a přidejte ho do polévky.
Podávejte ideálně s krutony osmahlými na olivovém oleji se sezamovými semínky :-).
Budu ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jak vám čočková polévka chutnala. Prozradíte, jaká je vaše vůbec nejoblíbenější polévka?
Tak hurá do kuchyně, dneska bude čočková!