NUTRIMAGAZÍN

...vše co potřebujete vědět o výživě a potravinách

Pořádně vytuněná čočková polévka se zeleninou

Pořádně vytuněná čočková polévka se zeleninou

Pokud jste taky jedním z těch, kteří tvrdí, poctivá polévka nikdy nemůže omrzet, pak jste tady správně. Já si to totiž myslím stoprocentně :-). A proto je vařím často. Vlastně téměř nepřetržitě.

Naštěstí to máme doma s polévkami všichni podobně. M-i-l-u-j-e-m-e-j-e :-).

Na jejich přípravu zásadně používám ten největší hrnec, co doma mám. Jednak protože je máme fakt rádi a hlavně – nejlepší jsou vždycky na druhý den :-). Až se krásně uleží a propojí se všechny chutě…. Bájo!

Polévka nad zlato

Základ mých polévek vždycky tvoří hódně zeleniny, máslo, poctivý vývar, nějaká ta luštěnina kvůli bílkovinám a koření. Pokud to jenom trochu jde, a recept to striktně nevyžaduje, nikdy polévky nezahušťuju moukou. Radši přidám o trošku více mé milované zeleniny :-).

Polévka je vlastně takové ideální jídlo. Krásně zasytí, člověk se jí nepřejí a nabízí hodně prostoru k experimentování.

Vytuněná čočková

Dnešní recept je inspirován klasickou čočkovou polévkou. Samozřejmě je vytuněná o kopu zeleniny a dalšího koření. Klidně přidejte i nějakou další zeleninu nebo luštěninu, kterou máte rádi. Polévku tím určitě nezkazíte.

Příprava trvá o trošičku déle, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Když si uvaříte vývar den předem a namočíte čočku alespoň na 2 hodinky do vody, bude to nakonec vcelku rychlá kulinářská záležitost :-).

Bez čeho se poctivá čočková polévka neobejde

  • 3 mrkve (cca 250g)
  • 3 cibule nebo 2 a 1 nahradit pórkem
  • 2 petržele
  • 100 g celeru
  • máslo na restování zeleniny
  • plechovka rajčata nebo 3 větší čerstvé
  • 250g čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 l vývaru včetně masa (obvykle používám buď vepřovou kost nebo kost z kuřecích prsou)
  • sůl
  • pepř
  • větší polovinu lžíce provensálského koření

Hurá do vaření

Úplně na začátek je potřeba si připravit vývar. Já si ho obvykle připravuju o den dříve nebo pár hodin před samotnou přípravou polévky. Důležité je nezapomenout :-). Vývar samozřejmě s ohledem na to, jaký druh masa/kosti zvolíte je potřeba vařit minimálně 2 hodiny.

Pak si rozehřejte pánev a na másle orestujte cibuli a pórek, přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Vše dohromady orestujte a přidejte rajčata z plechovky (či čerstvá), čočku, kterou jste si dopředu namočili a nakonec prolisovaný česnek. Pak nechce ještě chvilku projít teplem na mírném ohni.

Poté přilijte vývar. Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte provensálské koření. Poté vařte asi ještě 30 min, aby se chutě krásně spojily. Při konci ještě nakrájejte uvařené maso z vývaru a přidejte ho do polévky.

Podávejte ideálně s krutony osmahlými na olivovém oleji se sezamovými semínky :-).

Budu ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jak vám čočková polévka chutnala. Prozradíte, jaká je vaše vůbec nejoblíbenější polévka?

Tak hurá do kuchyně, dneska bude čočková!

čočková polévka

čoková polévka

 

 

NUTRIMAGAZÍN NA INSTAGRAMU

Sledujte náš příběh