Voňavá a bezlepková dobrota plná bílkovin s příchutí orientu.
To je falafel.
Zjednodušeně se jedná o cizrnové kuličky, které se smaží v oleji. Ale bez obav, v dnešním receptu na falafel si ukážeme zdravější variantu pečenou v troubě, kterou mám nejraději.
Cizrna je parádním zdrojem bílkovin, minerálů a má řadu dalších prospěšných vlastností. Díky svému složení vám pomůže třeba i při hubnutí. Více o cizrně se dozvíte v článku 6 hodně dobrých důvodů proč ještě dnes zařadit cizrnu do jídelníčku . Já cizrnu často přidávám do salátů, připravuji z ní hummus nebo právě úžasný falafel.
Tradiční falafel pochází ze zemí Blízkého východu a těší se stále větší oblibě i v Evropě. Přiznám se, že jsem svůj první falafel ochutnala trochu netradičně v arabské restauraci v Budapešti. A byla to láska na první sousto :-). Pak jsem vyzkoušela pár receptů, zjistila co mi chutná, co přidat a ubrat a…recept je na světě :-).
V kuchyňském robotu nebo šťouchadlem (já použila ruční mixér, ale moc se mu to nelíbilo) zpracujte cizrnu, na drobno pokrájený česnek, cibuli, koriandr, chilli, petrželku a tahini pastu. Pokud použijete cizrnu z konzervy, není už potřeba solit. Dostanete takovou lehce lepkavou hmotu. Já vždycky ještě ochutnám a případně přidám některou ze surovin (třeba chilli).
A teď přichází ta zábavná část! Hrajeme si a tvoříme kuličky. Jde to překvapivě docela dobře :-).
Kuličky klademe na pečící papír, poté lehce přelijeme olivovým olejem. Pečeme cca 30 min. na 180 stupňů, dokud falafel nezíská křupavou, lehounce nahnědlou kůrku.
Já jsem si ještě doplnila o dresing z cottage sýru (cottage, stroužek česneku, půl hrsti petrželky, trošku soli) a jako přílohu zvolila kuskus.
A máme hotovo. Je to super rychlý a super dobrý recept. A má vždycky úspěch i u masožravců :-).
Co říkáte na tento orientální recept? Dejte mi pak vědět do komentářů jak vám falafel chutnal.