Vánoční pohoda, dobrý film a nějaké to „uzobáváníčko“, ideálně v podobě vánočního cukroví. Taky se nemůžete dočkat?
Vánoce jsou obvykle „obdobím temna“ pro náš zdravý životní styl :-). Užijte si letos sladké bez výčitek a vyzkoušejte náš recept na vynikající vosí úly (nebo klidně i včelí, pokud jsou vám sympatičtější spíše tito zástupci hmyzí říše). Jsou léty prověřené a chutnají i zatvrzelým milovníkům tradičního vánočního cukroví :). Navíc je v pohodě stihnete připravit i na poslední chvíli a není na nich co zkazit.
V mixéru si rozmixujte nejprve ořechy a poté datle. Do směsi přidejte kakao, rum a podle konzistence dolaďte mlékem (měla by být hutnější) a znovu ještě chvilku mixujte. Pak dejte celé těsto aspoň na půl hoďky odpočinout do lednice. Mezitím si připravte klasicky podle návodu pudink, do kterého přijdete libovolné množství rumu (ideálně ty dvě lžičky :)). Náplň nechte trochu vychladnout (ale ne úplně, aby neztuhla).
Poté už jen uždibávejte z těsta potřebné kousky, které tvarujte speciální formou na vosí úly. (tu sežene v jakémkoliv obchoďáku). Doprostřed úlu vždycky udělejte díru třeba koncem vařečky nebo občas bývá toto „udělátko“ přímo součástí balení forem na úly. Vnitřky poté naplňte připravenou náplní. Do každého úlu stačí troška náplně. Formy mám nejradši ty „otvírací“, protože z něj výsledný vosí úl snadno vyloupnete. Aby úly vypadaly víc vánočně, můžete je na závěr posypat kokosem.
A máte hotovo! Vynikající dobrota, která ještě navíc na svátečním stole i hezky vypadá, je na světě :-).
Dejte nám vědět do komentářů, jak vám vosí úly chutnaly. U nás si už bez nich vánoční mlsání nedokážeme představit :-).
Tak dobrou chuť a užívejte úžasný předvánoční čas 🙂