Strašák jménem tuk: 10 faktů, díky kterým nešlápnete v jídelníčku vedle
Tuk. Nepřítel číslo jedna zdravé výživy v 80. a 90 letech. Dnes základ velmi oblíbených ketodiet a dalších výživových směrů. Bezpochyby velmi kontroverzní makroživina. Názory na množství tuků v každodenní stravě se v průběhu let podstatně lišily. Jaké místo tedy mají tuky v našem jídelníčku? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější fakta o tucích, které si rozhodně nemůžete nechat ujít!

Nut(d)né info na začátek
Energetická náročnost a doporučené množství
Tuky neboli lipidy jsou energeticky nejbohatší makroživiny — 1 g tuků představuje 37 kJ (9 kcal). Podle současných výživových doporučení by náš jídelníček měl být tvořen z 30—35 % právě tuky. To dává dřívějším obavám z konzumace tuků a jejich restrikci poměrně na frak. Nutno dodat, že záleží především na druhu konzumovaného tuku.
Hlavní funkce tuků
- Zásoba energie,
- rozpouštění a vstřebávání lipofilních vitaminů (rozpustných v tucích),
- tvorba buněčných membrán,
- termoregulace a ochrana orgánů,
- výchozí látka pro syntézu důležitých látek (žlučové kyseliny, steroidní hormony aj.).
Dělení tuků
V základu tuky dělíme nasycené a nenasycené (podle četnosti chemické vazby).
Nasycené tuky obsahují vazbu jednoduchou a jsou zastoupeny především v živočišných produktech (máslo, mléko, sádlo…).
Nenasycené tuky obsahují dvojné vazby. Nejvýznamnějšími zástupci jsou mořské ryby, oleje, ořechy aj. Nenasycené tuky jsou považovány za ty „zdravější“ a měly by být ve stravě zastoupeny většinově.
Do skupiny nenasycených (přesněji polynenasycených) tuků patří také kyselina linolenová a linolová (známé jako omega 3 a omega 6 kyseliny), které jsou pro naše tělo esenciální, a je tedy nutné je pravidelně přijímat ve stravě. Najdeme je především v tučnějších mořských rybách a rostlinných olejích.

10 faktů o tucích, které by měl znát úplně každý
- Nadměrný příjem nasycených tuků vede ke zvýšení hladiny cholesterolu a zvýšení pravděpodobnosti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Samostatnou kapitolou jsou tzv. trans nenasycené mastné kyseliny, které vznikají nesprávnou tepelnou úpravou.
- Konzumace trans mastných kyselin může přispívá ke zvyšování LDL cholesterolu (zlý cholesterol) a také ke vzniku nádorových onemocnění, protože tělo se s touto změněnou a jemu neznámou formou tuku nedokáže správně vypořádat.
- Trans mastné kyseliny nalezneme také v margarínech a tucích, které se běžně používají pro výrobu pečiva (a také mnoha sladkých pochutin).
- Tuky zpomalují vstřebávání ostatních živin (proto není vhodné je ve velké míře konzumovat v rámci předtréninkových nebo potréninkový jídel).
- Nejnebezpečnější je tzv. viscelární tuk, který se nachází v oblasti břicha a obklopuje životně důležité orgány.
- Kombinace tuků a sacharidů ve stravě snižuje glykemický index výsledného jídla.
- Tuky nemají vliv na kolísání hladiny inzulínu a glykémie (nemohou za přejídání a chutě na sladké).
- Nejvýznamnějšími zdroji zdravých tuků jsou rostlinné oleje (olivový, lněný, pupalkový), ořechy, semínka, avokádo, mořské ryby (především rybí tuk). V přiměřené míře a při správném výběru také maso, mléčné výrobky vejce aj.
- Tuková tkáň by měla tvořit, v závislosti na pohlaví a věku, maximálně 15-25 % tělesné hmotnosti.
Budeme moc rádi, když nám dáte do komentářů vědět, který z faktů vás zaujal nejvíc, případně co by vás o ještě tucích zajímalo. My máme tuky totiž velmi rádi a klidně jim ještě nějaký ten článek věnujeme :).