NUTRIMAGAZÍN

...vše co potřebujete vědět o výživě a potravinách

Moje provařená dýňová polévka

Moje provařená dýňová polévka

Po roce je zase tady! Barevné listí, sluníčko, líné neděle pod dekou, čaj, vůně skořice, pálení svíček, odpočítávání dnů do Vánoc a obrovská chuť na poctivé domácí polévky. Prostě můj milovaný podzim.

Ještě jedna věc je u mě s podzimem jednoznačně spojená.

Závislost na dýních 🙂. Jsem schopná je jíst denodenně v jakékoliv podobě. Dýňové pyré, dýňová polévka, zapečená dýně, dýňový koláč. Klidně všechno v jeden den. A klidně i ten další den :-).

Pro všechny „dýňožravce“ mám proto připravený speciální recept. Slibuju, že vám bude chutnat, protože je minimálně tisíckrát „provařený“ :-)!

Dýně je totiž láska.

Bez čeho se dýňovka neobejde:

  • dýně hokaido cca 1 kg
  • 2 větší cibule
  • máslo
  • vývar – cca 1 l
  • kokosové mléko (klidně 400 ml) nebo smetana (30%, 250 ml)
  • vlašské ořechy
  • kari koření – 1 lžička
  • koření červená paprika – 1 lžička
  • chili koření – špetku, případně čerstvou chilli papričku
  • provensálské koření – 1 lžičku
  • muškátový oříšek – špetku
  • hřebíček (6 ks)
  • skořice (1 lžička mleté nebo 1 kousek v celku)
  • badyán – 1 „kvítek“
  • med – 1 lžíce
  • sůl
  • pepř

dýně hokaido

Postup:

Na kostky nakrájenou dýni spolu s najemno nakrájenou cibulí orestujte na másle, poté podlijte vývarem (případně přidáme ještě trochu vody) a vařte do měkka.

dýňová polévka

V průběhu přidejte koření a vařte ještě cca půl hodiny. Koření dávám vždycky hodně „by vočko“. V základu dám cca lžičku od všeho a pak prostě přidávám podle chuti. Záleží, jestli preferujete výraznou chuť a vůni nebo spíš jemnější verzi. Úplně na závěr přidejte med, sůl a pepř.

Před tím než všechnu tu dobrotu rozmixujete tyčovým mixérem, pokuste se o výlov hřebíčků 🙂. Po rozmixování přidejte kokosové mléko a nechte ještě projít mírným varem.

dýňová polévka

dýňová polévka

Upgrade tip:

Úplně nejlíp dýňovka chutná s nastrouhaným sýrem či mozzarelou, semínky všech možných druhů a vlašskými ořechy.  Pokud ji plánujete podávat jako hlavní chod (my prakticky vždycky) určitě přidejte krutóny :-). Úspěch zaručen a dokonce i u mužů masožravců :-))

Patříte také k podzimním dýňožroutům? Prozradíte mi váš oblíbený recept :-)?

NUTRIMAGAZÍN NA INSTAGRAMU

Sledujte náš příběh