Po roce je zase tady! Barevné listí, sluníčko, líné neděle pod dekou, čaj, vůně skořice, pálení svíček, odpočítávání dnů do Vánoc a obrovská chuť na poctivé domácí polévky. Prostě můj milovaný podzim.
Ještě jedna věc je u mě s podzimem jednoznačně spojená.
Závislost na dýních 🙂. Jsem schopná je jíst denodenně v jakékoliv podobě. Dýňové pyré, dýňová polévka, zapečená dýně, dýňový koláč. Klidně všechno v jeden den. A klidně i ten další den :-).
Pro všechny „dýňožravce“ mám proto připravený speciální recept. Slibuju, že vám bude chutnat, protože je minimálně tisíckrát „provařený“ :-)!
Dýně je totiž láska.
Na kostky nakrájenou dýni spolu s najemno nakrájenou cibulí orestujte na másle, poté podlijte vývarem (případně přidáme ještě trochu vody) a vařte do měkka.
V průběhu přidejte koření a vařte ještě cca půl hodiny. Koření dávám vždycky hodně „by vočko“. V základu dám cca lžičku od všeho a pak prostě přidávám podle chuti. Záleží, jestli preferujete výraznou chuť a vůni nebo spíš jemnější verzi. Úplně na závěr přidejte med, sůl a pepř.
Před tím než všechnu tu dobrotu rozmixujete tyčovým mixérem, pokuste se o výlov hřebíčků 🙂. Po rozmixování přidejte kokosové mléko a nechte ještě projít mírným varem.
Úplně nejlíp dýňovka chutná s nastrouhaným sýrem či mozzarelou, semínky všech možných druhů a vlašskými ořechy. Pokud ji plánujete podávat jako hlavní chod (my prakticky vždycky) určitě přidejte krutóny :-). Úspěch zaručen a dokonce i u mužů masožravců :-))
Patříte také k podzimním dýňožroutům? Prozradíte mi váš oblíbený recept :-)?