NUTRIMAGAZÍN

...vše co potřebujete vědět o výživě a potravinách

Je snídaně opravdu základ dne?

Je snídaně opravdu základ dne?

Snídate? Měli byste! 🙂 Snídaně je totiž základ! A opravdu to není jenom reklamní trik, který vás má nalákat ke koupi předražených cereálií. Ty si naopak raději odpusťte úplně :-).

Pokud se Vám nedaří zhubnout, máte zpomalený metabolismus nebo se cítíte se během dne unavení a bez energie, pravděpodobně na tom má svůj podíl i absence nebo nesprávná skladba vaší snídaně. Proč je důležité snídat, a jak by taková ideální snídaně měla vypadat, se dozvíte v dnešním článku. 

Jdeme na to!

Příval energie po dlouhé noci

Kvalitní spánek je lepší než 10 doktorů. Pravda pravdoucí! Tělo přes noc regeneruje jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Po probuzení je však nutné mu dodat mu dostatek energie. A to ideálně do 30 minut od prvního rozlepení očí :).

Pokud v přívalu ranních povinností opakovaně vynecháváte snídani, zaděláváte si na problém. Samozřejmě, každý člověk je jiný, a jsou i jedinci, kterým vyhovuje po ránu nejíst, ale zdraví to v obecné rovině rozhodně neprospívá.

Nejím snídani, abych zhubl/a!

Omyl! Většinou je to totiž přesně naopak. Absence snídaně totiž v mnoha případech způsobí to, že potřebnou energii pak budete dohánět během celého dne. Dodatečná snaha dodat tělu potřebnou energii pak často vyústí v to, že sníte doslova na co přijdete. Nejčastěji jsou to právě rychlé zdroje energie ve formě sladkostí, fastfoodových jídel nebo dalších nezdravých pochutin, které jsou „rychle při ruce“. Tyto pokrmy sice krátdobě zaženou hlad a dodají energii, ale ta se stejně rychle spotřebuje. A tím vzniká začarovaný kruh, ze kterého se v průběhu dne jenom těžko vymaníte. Proto všichni, kteří si myslí, že vytvoření kalorického příjmu ve formě vynechání snídaně, docílí toho, že zhubnou, většinou po čase zjistí, že se děje věc přesně opačná.

snídaně

Z čeho se skládá kvalitní snídaně?

Snídaně by měla tvořit 25 % denního příjmu. Složená by měla být ideálně z komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin, vlákniny a zdravých tuků.  Sáhnout byste měli po potravinách s nízkým glykemickým indexem, které vás zasytí na dlouhou dobu.  Vhodné jsou především neslazené jogurty, tvaroh s ovocem, celozrnné pečivo, kvalitní šunka, zelenina, vejce, ovesné nebo pohankové kaše, kvalitní müsli a granola s obsahem zdravých semínek. Pokud máte rádi sladké, určitě si o o víkendu dopřejte zdravější verzi lívanců nebo palačinek z celozrnné mouky.

Co raději vynechat?

Naopak je vhodné se obloukem vyhnout nekvalitním uzeninám, margarínu, tučným sýrům, bílému pečivu, nezdravým pomazánkám a především majonézovým salátům a sladkému pečivu. Samozřejmě jednou za čase se nic nestane – chuť je na čertsvý koblížek je holt občas silnější, ale je nutné to udržet v nějaké rozumné míře (třeba jednou za měsíc, to by šlo, ne? :-)).

snídaně

Malý snídaňový pokus

Pokud patříte mezi velké procento lidí, co si ráno rádo přispí, nestíhají nebo mají prostě hodně povinností, udělejte si pro sebe takový malý test. Pokuste se alespoň 14 dní opravdu poctivě snídat. Zkuste si ráno zařídit 15-20 minut jen pro sebe. Soustřeďte se přitom na to, jak se během dne po vydatné snídani cítíte a kolik máte energie. Uvidíte, že si časem vytvoříte rutinu a chvilka pro sebe a dobré jídlo pro vás bude nedílnou součástí každého rána.

Ještě jedna malá poznámka na závěr pro milovníky sladkého. Pokud zhřešíte ráno, můžete mít mnohem menší výčitky svědomí než pokud se ládujete sladkým večer u televize – tělo mnohem snadněji tyto cukry metabolizuje a využije. Takže není problém si OBČAS dopřát například sladkou snídani třeba ve formě buchty od maminky :-). Nedělejte to často, ale dělejte to raději ráno než odpoledne :-). Třeba právě tenhle závdavek pro vás bude motivací, proč začít snídat :).

Tak dobré snídání! 🙂

NUTRIMAGAZÍN NA INSTAGRAMU

Sledujte náš příběh