Snídaně, svačina do práce/školy nebo rychlá večeře. Pokud nejste zrovna příznivci sladkých jídel, obvykle se v rámci přípravy těchto pokrmů aspoň občas neobejdete bez pomazánky nebo másla.
A přesně pro vás tu dnes máme recept na vynikající a zdravou pomazánku. Jejími hlavními přednostmi jsou nejen skvělá chuť a dietní složení, ale hlavně to, že na přípravu potřebujete v základu pouze 2 suroviny a asi 5 minut času. Jediná nevýhoda může pro někoho spočívat v tom, že pomazánku musíte nechat přes noc odležet v lednici — jednak, aby se oddělila a vykapala syrovátka a také, aby pomazánka hezky ztuhla. Za nás je ideální pomazánku připravovat o víkendu a pak si celý týden užívat její vynikající chuť :-).
Ten nejjednodušší, jaký si dovedete představit! Smícháte tvaroh s jogurtem a přidáte nadrobno nakrájenou jarní cibulku/pórek/pažitku. Poté podle chuti přidáte sůl, pepř a provensálské (či jiné) koření.
Nakonec závěrečná fáze — do cedníku dáte utěrku a celé toto dílo dáte „na” hlubší misku. Do této „konstrukce“ poté přemístíte připravenou pomazánku a minimálně na noc ji necháte svému osudu v ledničce. Díky tomu, že jí tento čas dopřejete, dojde k oddělení syrovátky do misky a zároveň k propojení všech chutí. Poté pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v chladu.
Tip pro fajnšmekry: Pomazánka skvěle chutná třeba také s prolisovaným česnekem, koprem nebo červenou paprikou. Fantazii a chutím se meze nekladou :-).
Budeme moc rádi, když nám v komentářích prozradíte, jak vám pomazánka chutnala, případně jaké další příchutě jste vymysleli.
Tak dobrou chuť! 🙂