Babí léto, sluníčko, procházky, pomalu se barvící listí. Nevím jak vy, ale já podzim naprosto miluju. Barvy, vůně a hlavně chutě, které s sebou každý rok přináší. Když jsme u těch chutí – jakou potravinu si vybavíte když se řekne podzim?
Za mě je to jednoznačně dýně! S koncem léta ji už netrpělivě vyhlížím na farmářských trzích. Je totiž n-e-j-l-e-p-š-í.
Dýně hokaido získává rok co rok větší popularitu a místo v našem jídelníčku. Nutno podotknout, že zcela oprávněně. Pochází z Nové Anglie, poté se postupně rozšířila do Dálného východu a dalších částí země. Vyniká především svojí jemně nasládlou oříškovou chutí. Její další výhodou je snadná skladovatelnost, ať už ve sklepě či v lednici. Pokud si její skvělou chuť chcete vychutnat i mimo sezónu je možné ji dlouhodobě skladovat i v mrazáku. Oblíbené recepty si tak můžeme dopřávat po celý rok.
Milovníci dobrého jídla a zdravé výživy jásejte! Dýně hokaido nejen úžasně chutná, ale má také skvělé nutriční složení – 100 g obsahuje pouze 37 kalorií. Další výhodou je také to, že neobsahuje téměř žádný tuk a je velmi dobrým zdrojem vitaminu A (čím oranžovější dýně, tím vyšší množství), vitamínu B a C. Z minerálních látek obsahuje vápník, draslík a železo. Vyznačuje se také vysokým obsahem vlákniny. Z těchto důvodů se jedná o skvělou, nutričně vyváženou potravinu. Určitě ji nezapomeňte zařadit do svého (nejen) podzimního jídelníčku :-)!
Dýni hokaido můžeme připravovat na mnoho způsobů. Hodí se k přípravě jak sladkých pokrmů (džem, různé druhy koláčů), tak samozřejmě také slaných jídel (zapečené dobroty na různé způsoby, polévky). Fantazii se meze nekladou. A chuti už vůbec ne :-).
V příštím článku Vám povím jak to mám s dýní já a prozradím vám svůj léty (podzimy) provařený recept.
Co vy a podzim, jak si ho užíváte?